Hoe start ik met affiliate marketing?

Leuk, je bent van plan om te starten met affiliate marketing. Maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe start je daar dan mee? Wat goed is om te weten is dat echt iedereen in feite kan starten als affiliate. Positief nieuws dus, maar natuurlijk is het niet zo dat dit wil zeggen dat het grote geld nu direct bij je binnenkomt. Affiliate marketing vraagt vooral een investering van je op het gebied van tijd en kennis van het bouwen en beheren van websites. Mocht het bouwen van websites je niet liggen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om dit uit te besteden. Beheren van een website zal je wel onder de knie moeten hebben.

Beginnen met affiliate marketing begint altijd met je aan te melden bij een aanbieder van affiliate programma’s. Deze aanbieders zijn commerciële bedrijven die van verschillende opdrachtgevers zogenaamde campagnes aanbieden. Kies een campagne van een bedrijf en laat weten dat jij hier graag affiliate voor wil zijn. Betreffende bedrijf beoordeelt je aanvraag en wanneer deze positief oordeelt kun je aan de slag. Stap twee, die je eigenlijk niet los kunt zien van de eerste stap, is dat je een website hebt of op zijn minst gaat bouwen. Je kunt op verschillende manieren de bezoekers van jouw site door leiden naar die van de betreffende webwinkel, bedrijf of dienstverlener.

Je kunt ervoor kiezen om reclamemateriaal van het bedrijf naar wie je door linkt op jouw site te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan banners. Een tweede mogelijkheid is om zelf als het ware een webwinkel te bouwen waarin je de producten van het bedrijf aanbiedt. Hierbij beperk je je dus echt tot het vermelden van de producten of diensten op jouw site, want zodra het op aankopen of afsluiten gaat wordt jouw bezoeker doorgeleid naar de site van de werkelijke aanbieder van het product of dienst. Deal rond, dan ontvang jij een percentage van het aankoopbedrag of een bepaald vastgesteld bedrag.

De derde stap is uiteraard flink aan de slag met jouw website. Je zorgt ervoor dat deze gebruiksvriendelijk is en foto’s en tekstlinkjes zijn uitnodigend voor de bezoeker om op te klikken. Social media geef je de juiste aandacht en vanzelfsprekend besteedt je ook aandacht aan SEO, zodat zoekmachines jouw site hoog gaan ranken.

Uiteraard moet het wel duidelijk zijn dat iemand die iets koopt doorgestuurd is vanaf jouw website. Hiervoor kun je vanuit het betreffende affiliate programma zelf unieke linkjes aanmaken en deze verwerken in bijvoorbeeld foto’s, video’s en tekst waardoor dit duidelijk is (er wordt een cookie gezet). Jouw verdiende geld wordt niet direct aan je uitgekeerd, omdat het zo kan zijn dat een koop uiteindelijk toch niet doorgaat. Mensen kunnen namelijk iets retour sturen of van een abonnement afzien.

Bovenstaande lijkt veel werk en misschien is dat ook wel zo. Maar als je hier plezier in hebt en voor ogen uit dat je zo geld kan verdienen, wat houdt je dan nog tegen om affiliate te worden?