Affiliate marketing, wat is dat eigenlijk?

Je komt de term affiliate marketing nogal eens tegen. Het is lang niet altijd voor iedereen duidelijk wat dit nu precies inhoudt. Daarnaast roept het ook vaak de nodige vragen op. Vragen als “Is dat iets voor mij?” of “Hoe start ik zelf als affiliate?” en “Hoeveel kan ik ermee verdienen?”.

how affiliate marketing works

In de basis is de uitleg van affiliate marketing eigenlijk vrij eenvoudig. Het is een manier van geld verdienen via online marketing waarbij je van adverteerders een vergoeding krijgt als je mensen doorstuurt naar hun website en ze hier dan ook daadwerkelijk iets kopen. Dit “iets” kan echt van alles zijn en hierbij moet je dan ook denken aan:

  • Fysieke producten/artikelen als bijvoorbeeld speelgoed
  • Abonnementen op kranten en tijdschriften
  • Diensten als bijvoorbeeld datingsites/datingbureaus
  • Verzekeringen, zowel schade -als zorgverzekeringen
  • Reizen

Je begrijpt dat deze opsomming zeker niet compleet is, maar geeft je wel een goed beeld van wat er op dit vlak allemaal mogelijk is.

Een voorbeeld ter verduidelijking

Stel je hebt een website die een groot aantal bezoekers trekt. Van dit grote bezoekersaantal wil bijvoorbeeld een webwinkel graag profiteren. Deze biedt je daarom de mogelijkheid om wat geld bij te verdienen en dit doe je door jouw bezoekers vanaf jouw website door te sturen naar die van de betreffende webwinkel. Kopen ze hier vervolgens iets, vaak dient dit binnen een bepaalde termijn te gebeuren, dan krijg jij een bepaald percentage van het aankoopbedrag. Je kunt jouw bezoekers op verschillende manieren attenderen op de webwinkel. Zo kun je dit doen door middel van een tekstlink (bijvoorbeeld “klik hier”) of je kunt een banner van de webwinkel op jouw site plaatsen.

Een andere manier is om zelf een website of webshop te bouwen gericht op bepaalde artikelen of diensten die een ander aanbiedt. Wanneer bezoekers dan klikken op bijvoorbeeld een foto van het product of klikken op een tekst als “Bestel direct” leidt je deze door naar de website/webshop van de daadwerkelijke aanbieder. Wordt er binnen een bepaalde termijn een aankoop gedaan, dan krijg je ook hier een percentage van het aankoopbedrag.

Beide voorbeelden zijn een vereenvoudigde weergave van de praktijk, maar ook hier geldt dat het je wel een goed beeld geeft van hoe affiliate marketing in zijn werk gaat.

Is er veel geld mee te verdienen?

Er is zeker geld te verdienen met affiliate marketing. Waarom zouden anders zoveel mensen dit doen? Het voordeel van deze vorm van marketing dat je zelf nauwelijks kosten maakt of risico loopt. Alleen die mensen die veel tijd, zorg en aandacht geven aan hun website, en verstand hebben van zaken als SEO, verdienen veel geld. Realiseer je hierbij wel dat ook zij waarschijnlijk ooit klein zijn begonnen!

Save