Affiliate marketing programma’s

Onder het begrip affiliate marketing programma’s worden vaak twee dingen verstaan. Om überhaupt aan de slag te gaan als zogenaamde affiliate zal je je altijd eerst moeten inschrijven bij een aanbieder van affiliate marketing programma’s. Deze aanbieders worden zelf ook regelmatig “affiliate programma’s” genoemd en dit is dan ook direct de eerste uitleg die je aan de omschrijving “programma” kunt geven. Een betere benaming van deze aanbieder is overigens “affiliate netwerken”.

Blijven we even bij deze eerste uitleg, dan kunnen we gerust concluderen dat er nogal wat aanbieders op de affiliate marketing markt actief zijn. Misschien heb je wel eens gehoord van bedrijven als Tradetracker, Zanox, Daisycon, Paypro en Tradedoubler, want dit zijn in ons land toch wel de meest bekende affiliate programma’s. Verder kom je ook bedrijven tegen als Trade Spotting, Mediaffiliation, Sponsorboost en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al deze bedrijven werken voor heel veel verschillende bedrijven (adverteerders) voor wie zij als het ware affiliateintermediar zijn. Dit is een groot voordeel, want zo kun je altijd kiezen uit een ruim aanbod van bedrijven.

Gaan we naar de tweede uitleg van het begrip affiliate marketing programma’s, dan komen we eigenlijk uit bij wat bovenstaande bedrijven je daadwerkelijk kunnen bieden. Wellicht is dit het beste toe te lichten door middel van een voorbeeld. Stel dat je graag een affiliate website wil maken met betrekking tot geschenkartikelen. Gewoon omdat je hier veel vanaf weet, je hier de juiste website voor hebt/kunt bouwen, enzovoort. Aangezien jij niet de daadwerkelijke verkoper bent, maar slechts doorverwijst, ben je op zoek naar bedrijven/webwinkels die geschenkartikelen verkopen. Je meldt je aan bij, zeg Tradetracker, en je ziet dat zij meerdere programma’s aanbieden. Zo bieden zij een affiliate programma aan van bedrijf X, van bedrijf Y en van bedrijf Z. Je vergelijkt de programma’s en ziet dat bedrijf Y je de hoogste vergoeding (commissie) biedt. Bedrijf Z echter heeft dan wel een lagere commissie te bieden, maar wel een groter assortiment en een grotere naamsbekendheid. Je besluit je aan te melden voor de programma’s van zowel Y als Z. Na goedkeuring van jouw website kun je aan de slag! Hou er rekening mee dat elk aangeboden programma vaak zijn eigen specifieke voorwaarden heeft op het gebied van cookietermijn, hoogte van de commissie, krijg je commissie voor sales, voor leads of voor beide, et cetera.

Zie hier twee betekenissen van het woord programma met betrekking tot affiliate marketing. In feite kun je de ene uitleg niet los zien van de andere. Hoe dan ook, aan jou om aan de slag te gaan met affiliate programma’s, want dit is een leuke manier om nagenoeg zonder investering geld (bij) te verdienen!